Ik heb Auschwitz veranderd in een klaslokaal

Een interview met dr. Edith Eger

“Als we onszelf niet toestaan om te rouwen om ons verdriet, onze wonden en teleurstellingen, zijn we ertoe verdoemd om ze telkens opnieuw te beleven. Je kunt vrijheid vinden in het accepteren van wat er is gebeurd. Vrijheid betekent dat we de moed verzamelen om de gevangenis af te breken, steen voor steen.”

In de zomer van 2018 vliegen Klaartje van Gasteren, Jakob van Wielink en Marnix Reijmerink van De School voor Transitie naar San Diego voor een ontmoeting met dr. Edith Eva Eger. Na het lezen van haar boek, de internationale bestseller De keuze: Leven in vrijheid met de indringende boodschap het leven niet als slachtoffer te leven, maar als een vrij mens, waren ze het erover eens: haar willen we ontmoeten!

Het blijkt een bijzondere, onvergetelijke beleving die hen alledrie diep raakt. Een ontmoeting met een vrouw die Auschwitz overleefde en na de verschrikkingen van het kamp haar leven steen voor steen weer opbouwde. Het is haar boodschap van liefde aan de wereld om elk moment van het leven te genieten. Het verleden niet te vergeten, maar om in het heden te leven.

Klaartje, Jakob en Marnix schreven over hun ervaringen van deze ontmoeting en het interview met dr. Eger in het Tijdschrift voor Coaching dat hier te lezen is:

TIJDSCHRIFT VOOR COACHING – IK HEB AUSCHWITZ VERANDERD IN EEN KLASLOKAAL

Het interview is gepubliceerd in het Tijdschrift voor Coaching in maart 2019 in de reeks ‘Mens, kom tevoorschijn’.