Klantverhalen

De waarde van ambassadeurs binnen ONVZ

Ga terug

Wanneer wij leiderschapstrajecten begeleiden binnen organisaties werken wij graag met een 'top to bottom' cultuurbenadering. Zo ook bij onze klant ONVZ. Nadat de Raad van Bestuur en leidinggevenden kennis hebben gemaakt met 'Transition Based Leiderschap', waren afgelopen jaar de medewerkerssessies voor alle ONVZ medewerkers. 

Een van de belangrijkste factoren voor het slagen van een cultuurverandering en werken aan een secure base organisatie is betrokkenheid. Betrokkenheid van elk individu. Maar hoe bereik je dit als je na een dag training terug de werkvloer op gaat, waar je mogelijk weer geleefd wordt door het dagelijkse werk dat gedaan moet worden?

Ik heb gekozen voor het ambassadeurschap omdat ik geloof dat het echt omarmen van Transition Based Leiderschap om een cultuurverandering vraagt en een transitie die we gezamenlijk continu doorleven en ervaren. Als ambassadeur draag ik, samen met de andere ambassadeurs uit ons team, graag bij aan deze transitie en dan vooral vanuit de gedachte “we leren van elkaar”.

Het samenstellen van een groep ambassadeurs, afkomstig uit verschillende geledingen van de organisatie is een mooie en duurzame oplossing. Deze groep heeft als taak om binnen de organisatie leiderschaps- en cultuurontwikkeling gebaseerd op het gedachtegoed van Transition Based Leiderschap verder te brengen. Deze groep kan ingezet worden voor verschillende (groeps)interventies. Hierbij kun je denken aan individuele begeleiding, sparringsmomenten in het team, intervisie- en teambijeenkomsten, inspiratiesessies, co-trainerschap, etc. 

Vanuit De School voor Transitie bieden wij deze groep twee keer per jaar een verdiepende en praktische dag aan, waarin ze hun ambassadeurschap handen en voeten kunnen geven. Voor ONVZ én voor ons een fijne werkwijze omdat wij graag werken vanuit de gedachte dat het belangrijk is de mensen te leren het zelf te doen, in plaats van afhankelijkheid te creëren.

Waarom hebben jullie voor deze werkwijze gekozen?

''Na het volgen van het programma van de School voor Transitie breed bij ONVZ, hebben we vanuit senior management ervoor gekozen om te werken met ambassadeurs. Ambassadeurs bij ONVZ zijn collega’s, die ieder hun primaire functie hebben, en die vanuit enthousiasme voor Transition Based Leiderschap en kennis van de taal van transitie, er ook voor staan om deze visie op leiderschap binnen ons bedrijf verder te helpen implementeren. We hebben er bewust voor gekozen om geen aparte coaches te positioneren, omdat wij het belangrijk vinden dat we Transition Based Leiderschap in ons dagelijks werk verankeren. Alleen zo kunnen we het dagelijks blijven oefenen.'' Aldus Anna Chernilovskaya, CIO / Manager Datacare

Wat is de motivatie van de ambassadeurs binnen ONVZ?

Anna vroeg verschillende ambassadeurs naar hun ervaringen en motivatie om ambassadeur te zijn binnen ONVZ. Lees hieronder meer:

''Als leidinggevende voel ik dat het mijn rol is om begeleiding te geven bij transitie, mijn team te helpen excelleren en te zorgen voor secure bases voor mijn medewerkers. ONVZ heeft mij de mogelijkheid gegeven mijzelf hier verder in te ontwikkelen, dankzij de training bij De School voor Transitie. Vanuit mijn eigen roeping wil ik graag anderen helpen om ook op deze manier leiding te geven, te onderzoeken hoe wij dit doen bij ONVZ én daar elke dag een beetje beter in te worden. Hier kan ik invulling aan geven in het team van leiderschapsambassadeurs!''

''Ik heb gekozen voor het ambassadeurschap omdat ik geloof dat het echt omarmen van Transition Based Leiderschap om een cultuurverandering vraagt en een transitie die we gezamenlijk continu doorleven en ervaren. Als ambassadeur draag ik, samen met de andere ambassadeurs uit ons team, graag bij aan deze transitie en dan vooral vanuit de gedachte “we leren van elkaar”.''

''Na een super leerzaam traject met Marnix en Elvira kwam de vraag of ik me als ambassadeur wilde inzetten om het leiderschapsprogramma verder te brengen binnen ONVZ. Die kans heb ik met beide handen aangepakt, omdat ik m’n collega’s graag inspireer en enthousiasmeer over de principes van Transition Based Leiderschap. De reis van leren en toepassen van deze principes heeft me veel mooie inzichten en gesprekken opgeleverd.''

Met een groep enthousiaste interne ambassadeurs gaat het leiderschapsprogramma onder leiding van onze trainers Marnix Reijmerink, Klaartje van Gasteren, Elvira van Eck, Fieke Klaassen en Michiel Soeters verder.

Bijzonder om ONVZ als organisatie te zien groeien en dankbaar dat wij hier onderdeel van mogen zijn. Ze laten ons en elkaar zien dat leiderschap, waarin je voorgaat, kwetsbaar durft te zijn, mensen ziet, meeneemt en uitdaagt, de organisatie van top tot teen verandert! Een prachtig voorbeeld van een oprechte ’top to bottom’ cultuurverandering.

Ben je nieuwsgierig hoe onze werkwijze en gedachtegoed kan bijdragen aan het excelleren van jezelf, je medewerkers en je organisatie? Neem dan contact met ons op voor een kennismaking. Laten we elkaar ontmoeten!