Ik wil mensen wakker maken

In gesprek met Carol Dweck

In een reeks van zes interviews gaan Klaartje van Gasteren, Marnix Reijmerink en Jakob van Wielink in gesprek met bekende internationale denkers die allen laten zien dat in het ontdekken en herkennen van onze kwetsbaarheid ook de weg naar ons talent en potentieel ligt. Sommigen van hen moesten ervaringen doorstaan die te groot lijken om te kunnen overleven.

Zes verhalen van zes mensen die tevoorschijn zijn gekomen en die de lezer uitnodigen en uitdagen datzelfde te doen. In dit zesde interview vertelt Carol Dweck, hoogleraar psychologie aan Stanford University, haar verhaal. Zij is vooral bekend door haar baanbrekende werk op het gebied van de growth en fixed mindset.

“Toen ik klein was, gaf ik mezelf een belangrijke boodschap: wees slim. Slim willen zijn gaf me een gevoel van waarde. Slim zijn leverde altijd iets op en maakte dat ik me bijzonder voelde. Later op de universiteit werd ik – net als anderen om mij heen – geconfronteerd met falen, teleurstelling en tegenslag. Dat waren grote uitdagingen die ik tot dan toe uit de weg ging. Uitdagingen aangaan gaf me eerder vooral het gevoel te kunnen verliezen. De positieve kant en de mogelijkheden ervan zag ik nauwelijks. Ik moest wakker worden om uitdagingen aan te gaan. Nu wil ik andere mensen wakker maken. Ze laten groeien en laten ontdekken wat hun bijdrage in de wereld kan zijn.”

Klaartje, Marnix en Jakob gingen in de zomer van 2018 in gesprek met Carol Dweck en schreven een artikel over in het Tijdschrift voor Coaching in de reeks 'Mens, kom tevoorschijn':

TIJDSCHRIFT VOOR COACHING - IK WIL MENSEN WAKKER MAKEN