De Vaderfactor en schaamte

Ga terug

Let op: Het congres is vanwege de maatregelen omtrent COVID-19 verplaatst naar 28 september 2020.

Invloed op persoonlijke en professionele ontwikkeling

Wil jij de rol van vaders in de ontwikkeling van jouw cliënten beter begrijpen? Wil je weten hoe ze kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van schaamte en zelfdestructieve gewoontes, leiderschapsthema’s of forensische problematiek? Wil je leren over de vader- en schaamte factor? Kom naar dit congres met de Amerikaanse klinisch psycholoog Stephan B. Poulter, expert op dit gebied en schrijver van The Father Factor. Bij deelname ontvang je het in het Nederlands vertaalde boek De vaderfactor cadeau. 

De School voor Transitie in samenwerking met de Rino Groep en Circle Publishing organiseren op 28 september 2020 het Congres De Vader Factor en schaamte met Stephan B. Poulter in Hotel Figi te Zeist.

Marnix Reijmerink en Michiel Soeters van De School voor Transitie hebben de Nederlandse vertaling van 'The Father Factor' tot stand gebracht. Jakob van Wielink zal een actieve bijdrage leveren tijdens het congres door het verzorgen van een parallelsessie over de invloed van de vaderfactor in (lege)leiderschap.

Wat leer je tijdens het congres?
Je leert de relatie tussen de vaderfactor en diverse emotionele problemen en psychische stoornissen beter begrijpen. Ook leer je over de effecten die de verschillende vadertypen hebben op de ontwikkeling van schaamte en daaruit voortkomend (zelf)destructief gedrag. In de parallelsessies leer je over een van de thema's forensische zorg, klinische psychiatrie of (bege)leiderschap verbonden met de vader- en schaamte factor.

Programma
Dagvoorzitter Steven Pont start het congres en vertelt ons over de ouderboodschappen en ontwikkeling van schaamte. De vaderfactor en schaamte vormen daarna de basis van het verhaal van Stephan B. Poulter. Hij deelt zijn kennis en ervaring met deze thematiek in zowel de klinische praktijk als in de rauwe realiteit van forensische zorg en het begeleiden van leden van gangs in Los Angeles. Hij spreekt in het Engels. In de parallelsessies leren ook gerenommeerde Nederlandse sprekers je over de rol van vaders in de ontwikkeling van schaamte, forensische problematiek of in leiderschapsthema's.

Voor de parallelsessies is er keuze uit 3 sessies:
1. De rol van de forensisch therapeut naar de vader, Erik Jongman, psycholoog en psychotherapeut
en Toon Walravens, hoofdopleider SRH en ervaringsdeskundig zorgconsulent​​​​​​​

Hoe speelt vader een rol in het criminele gedrag van jongeren en volwassenen en welke interventies zijn er mogelijk om deze kennis te benutten? Waarom betrekken wij als hulpverleners de vaders van onze cliënten zo zelden bij onze behandelingen of beter gezegd blijven betrekken bij onze forensische behandelingen? Deze bijdrage wordt vervlochten met het persoonlijke verhaal van Toon Walravens over zijn vader.

2. Geen blik waardig, Daniël Helderman, klinisch psycholoog en psychotherapeut
In deze verdiepende sessie worden verschillende aspecten van schaamte op een moderne psychoanalytische manier bekeken. We bespreken het ontstaan van schaamte, de ongrijpbare pijn van schaamte, schaamte als een zelfbewuste emotie die gespiegeld en toegeëigend moet worden en schaamte als een emotie die om regulatie vraagt.

3. Invloed van vaderfactor in (bege)leiderschap, Jakob van Wielink, internationale rouwcounselor, opleider, auteur en executive coach​​​​​​​
Welk effect heeft je vaderfactor voor jouw rol als leider of (bege)leider? Hoe herken en erken je je eigen vaderfactor en wat kun je er vervolgens mee? Hoe versterk je je (bege)leiderschap als je de vaderfactor positief kunt inzetten? En hoe zet je de kennis in als begeleider voor je cliënten of je medewerkers? In deze sessie gaan we ervaringsgericht aan het werk door onze eigen vaderfactor te verkennen. ​​​​​​​

Voor meer informatie en inschrijvingen:

https://www.rinogroep.nl/opleiding/5682/congres-de-vaderfactor-en-schaamte-met-stephan-b.-poulter


Dr. Stephan B. Poulter, PhD is een geregistreerd klinisch psycholoog met een eigen praktijk in Los Angeles, Californië. Dr. Poulter heeft ervaring met een veelheid aan psychologische vragen en levensthema's in een aantal rollen (onder andere als voormalig politieman en als theoloog) waarbij hij honderden families, kinderen en individuele cliënten heeft begeleid. Hij specialiseert zich in de effecten van hechtingsbewegingen en hechtingsproblemen (zoals schaamte) op persoonlijke en professionele ontwikkeling en op (familie)systemen. Vanuit zijn nieuwsgierigheid naar en ervaring met deze thematiek schreef hij meerdere boeken. Naast psycholoog en schrijver is hij spreker op lezingen en seminars. Een aantal van zijn titels zijn: The Father Factor, The Mother Factor, The Shame Factor, The Art of Succesful Failure, Your Ex Factor, Fathering Your Son.