Een dierbare verloren en weer aan het werk?

Ga terug

Tegen de emoties vechten kost juist energie

Voor AD Werkt sprak Jakob van Wielink - naast Riet Fiddelaers-Jaspers (van het Expertisecentrum Omgaan met Verlies) - over de vraag wat werknemers zou kunnen helpen als ze terugkeren naar het werk na het verlies van een dierbare.

'Jakob van Wielink van De School voor Transitie begeleidt organisaties bij ingrijpende veranderingen en verlies. ,,In ‘coronatijd’ krijgen organisaties te maken met medewerkers of naasten die overlijden. Ook is er ander verlies zoals faillissement, ontslag of scheiding.’’ Verliezen zijn niet te vergelijken, legt hij uit. ,,Dát we reageren is wel vergelijkbaar. Als iets of iemand wegvalt, gooit dat je leven potentieel overhoop. Rouw is een worsteling om je aan nieuwe omstandigheden aan te passen. Een leerproces.

Riet Fiddelaers-Jaspers is rouw- en verliesdeskundige bij het Expertisecentrum Omgaan met Verlies. ,,Als je naar kantoor gaat laat je niet je verlies achter op de drempel. Je hebt altijd een ‘tas’ mee. Wat erin zit kun je niet veranderen, de manier waarop je hem uitpakt kun je wel beïnvloeden.’’

Lees het volledige artikel met tips over wat te doen bij het verlies van een dierbare hier:

'Een dierbare verloren en weer aan het werk? ‘Tegen de emoties vechten kost juist energie’. Geschreven door Harriot Voncken, 13 mei 2020.