Mijn betere ik - Een bijdrage van Michiel Soeters

Ga terug

Mijn betere ik

Hij kwam een jaar geleden de coachruimte binnen. Hij vertelde dat zijn relatie onder druk stond en dat hij besefte dat hij met zichzelf aan de slag moest om deze te redden. Ik zag een man voor me die de ernst van de situatie in de gaten had en tegelijkertijd nog niet helemaal leek te beseffen dat hij voor een levensveranderende taak stond. Hij stond op het punt een aantal diepgewortelde patronen en niet verwerkte verliezen in zijn leven te lijf gaan. Om te kunnen veranderen wat hem in deze situatie had gebracht, moest hij onderzoeken wat hem vasthield en wat hem de verkeerde keuzes liet maken. We gingen met elkaar op reis.

Patronen doorbreken

In onze ontmoetingen heeft hij een aantal ingesleten patronen bloot gelegd. Patronen die onder andere geworteld waren in de relatie met zijn vader en zijn moeder. Hij was ervan overtuigd geraakt dat wat hij deed niet belangrijk en van waarde was. Dat bracht hem ertoe extremen op te zoeken en zijn emotionele pijn te verdoven met verslavend gedrag.

Met je coach hierover in gesprek zijn en erachter komen wat je gegijzeld houdt is één ding, maar er vervolgens in alle eerlijkheid ook met dierbaren en er zelfs met je collega’s en personeel over in gesprek gaan, vraagt werkelijke moed. Hij deed het en bij elke stap die hij zette zag ik meer gewicht van zijn schouders vallen. Ook als het pijn deed en ook als hij soms zei: wanneer houdt het op? Ik zag de gretigheid waarmee hij zijn reis voortzette.

Kiezen voor de makkelijke of de betere weg?

Tijdens een van onze ontmoetingen spraken we over keuzes maken en over de verleiding te kiezen voor de makkelijke, bekende, verslavende en zelf-saboterende route. Daarbij was de vraag 'wat zou je betere ik doen?'

Terugkijkend zegt hij daarover: “Het is deze vraag die me in beweging heeft gezet echte verandering vorm te geven. Weten wat ik te doen heb is een. Doen wat ik te doen heb is twee. Het vergt moed en doorzettingsvermogen, het kan frustrerend, pijnlijk en hard zijn; en tegelijkertijd is het een prachtige reis die me steeds een stap dichter bij mijn ware zelf brengt."

Dichter bij zichzelf

Intussen is zijn relatie weer in rustiger vaarwater en groeit hij in zijn rollen als partner, vader en vriend. In de organisatie waar hij manager is gaat hij een stap maken naar een rol waarin hij anderen kan inspireren en trainen om meer in verbinding met zichzelf en anderen te functioneren. Waardoor hij de vrucht van zijn persoonlijke reis verder kan dragen en dichter komt bij wat hem werkelijk inspireert en drijft.

En daar blijft het niet bij. Hij besloot dat hij met deze reis anderen wilde inspireren en maakte een scheurkalender. Waarin hij voor elke dag van 2021 zijn motivatie voor zijn 'betere ik' deelt, inspireert, kwetsbaarheid laat zien en uitnodigt om met hem mee te reizen.

Geschenk

Wat een prachtig geschenk geeft hij hiermee weg. Het is het resultaat van een intensieve reis die hij in 2020 maakte en waarbij hij zijn demonen aankeek. Waarbij hij andere keuzes leerde maken en de ontdekkingen die hij deed verder de wereld in wil dragen.

Ook ik kreeg een exemplaar en wat ontroerde dit geschenk me. Ik voel me dankbaar dat ik getuige en begeleider mocht zijn van de persoonlijke en leiderschapsontwikkeling van deze moedige man, die zijn betere ik in 2020 heeft mogen ontdekken. Die niet ophoudt met oefenen om hier privé en zakelijk meer impact mee te gaan maken.