Iedereen kan een held zijn

In gesprek met Philip Zimbardo

In een reeks van zes interviews gaan Klaartje van Gasteren, Marnix Reijmerink en Jakob van Wielink in gesprek met bekende internationale denkers die allen laten zien dat in het ontdekken en herkennen van onze kwetsbaarheid ook de weg naar ons talent en potentieel ligt. Sommigen van hen moesten ervaringen doorstaan die te groot lijken om te kunnen overleven.

De vijfde in deze reeks is Philip Zimbardo, emeritus-hoogleraar psychologie aan Stanford University en oprichter van het Heroic Imagination Project. Professor Zimbardo werd wereldberoemd door het Stanford Prison Experiment in de jaren 70.

“We kunnen verzeild raken in giftige omstandigheden. In situaties terechtkomen die ons gedrag beïnvloeden op een manier die we niet voor mogelijk houden, die we ons niet kunnen voorstellen. En we geloven dat we daarin een keuze hebben, al blijkt uit onderzoek dat dit niet altijd waar is. We moeten en kunnen ons bewust zijn van de sociale situaties waarin we terechtkomen en hoe deze ons beïnvloeden en vormen. Ieder mens loopt de kans om onder druk van de sociale omstandigheden ‘slecht’ gedrag te vertonen. Maar ook ieder mens heeft de kans om een ‘alledaagse held’ te worden en van de wereld een betere plek te maken.”

Het interview is gepubliceerd in het Tijdschrift voor Coaching in september 2019 in de reeks 'Mens, kom tevoorschijn'.

TIJDSCHRIFT VOOR COACHING - IEDEREEN KAN EEN HELD ZIJN