Ervaringen

Leiderschapsreis door Nepal

Ga terug

Maart 2024 was het zover; de pilot voor executive leiderschapstrails naar Nepal werd georganiseerd, samen met de Tika Foundation. Marcel van Wersch, partner bij The Hup - de nieuwe strategische samenwerkingspartner van De School voor Transitie - is sinds zeer lange tijd met zijn echtgenote Ankie Van Wersch - Lenders en een team van bevlogen mensen betrokken bij scholingsprojecten in Nepal. Door de jaren heen ondersteunden zij duizenden leerlingen. 


Marcel en Jakob van Wielink - partner bij De School voor Transitie - nodigden elk een goede vriend én leider uit om een eerste verkenning samen te ondernemen. En zo zijn Marcel, Jakob, Matthijs Mons en Rob Goring weer thuis van een bijzondere reis en delen zij hun ervaringen.

"Elke keer dat ik terugkom naar Nepal, voelt voor mij als thuiskomen. Deze keer besefte ik nog sterker hoezeer het een samenleving is waarvan we veel kunnen leren op het gebied van vriendelijkheid, het belang van familiebanden en zorg voor anderen." Aldus Marcel over zijn ervaring dit keer in Nepal.

Tijdens de reis hebben ze lokale projecten bezocht en zijn ze met leiders van civil society en business in gesprek gegaan. Bovenal was er veel tijd om kinderen en docenten op scholen te ontmoeten en meerdere bezoeken te brengen aan spirituele en ecologische plekken van betekenis. 

''Een memorabele reis die ik kan samenvatten met de woorden inspirerend, verbindend, confronterend, activerend en intens. Wat me het meeste trof in Nepal is de grote maatschappelijke betrokkenheid en bevlogenheid bij vrijwel iedereen die we hebben ontmoet. Nepal is een land van grote contrasten, waar mensen rustig blijven in de chaos, waar fysieke armoede en geestelijke rijkdom samen gaan en waar individuele overlevingsdrang gepaard gaat met oprechte aandacht voor anderen.'' Aldus Matthijs over zijn ervaring in Nepal

De voorbereidingen voor de volgende leiderschapsreis, ergens in 2025, naar Nepal zijn in volle gang. Het is een succes gebleken om in een totaal andere omgeving in gesprek te gaan over het leven van je roeping en het maken van keuzes in een radicaal andere en uitdagende context. 

''De Nepali leerden mij het belang van leven in echte en hechte verbinding met je medemens, de verantwoordelijkheid voor onze natuur en de impact van eeuwenoude religieuze tradities. Nepali leiders maken keuzes vanuit deze perspectieven en dat geeft gemeenschappelijk welzijn in plaats in plaats van individuele welvaart. Een mooie les in leiderschap.'' Aldus Rob over wat de reis hem persoonlijk heeft gebracht. 

Jakob kijkt ook met een goed gevoel terug op deze pilot en kijkt uit naar de leiderschapsreizen die in de toekomst plaats gaan vinden. 

“De mensen in Nepal hebben me diepgaand geconfronteerd met de kracht van gemeenschap, de bereidheid om elkaar te helpen en op te tillen en de noodzaak om elkaar over de grenzen van onze eigen ‘Westerse’ bubbel vast te houden. Wat is er over en weer veel te leren in leiderschap!’

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom deze bijzondere kans om een leiderschapsreis door Nepal te maken? Volg ons op LinkedIn of schrijf je in voor onze kwartaal nieuwsbrief