Nieuw

Hoofdstuk 4/13 | Wat leerde je over risico?

Ga terug

Hoofdstuk 4 van ons toekomstige boek. Wat leerde je over risico? Dit hoofdstuk gaat in op de invloed van je vader op jouw leven. Ongeacht of je vader wel of - om welke reden dan ook - niet aanwezig was in je leven: er is een invloed, een vaderfactor die je leven bepaalt. Jij plukt daar de zoete en de wrange vruchten van.  


Wij ontmoeten veel mannen zoals jij. Mannen die op verschillende manieren vragen hebben over en soms worstelen met hun gevoelens en daarmee henzelf. En dat is precies de reden dat wij een boek schrijven. Lees hier meer over onze schrijfmotivatie en het boek. 

Tijdens het schrijfproces hebben wij ook gesprekken met elkaar en gaan we in op de vragen die wij jou als lezer ook stellen. Zo ook over risico's nemen.

''Van huis uit was er vooral de focus op zekerheid, structuur en het hebben van een plan.''

Marnix deelde hierover het volgende; ''Risico nemen - op welk vlak dan ook - is iets dat ik gaandeweg mijn leven heb moeten leren. Van huis uit was er vooral de focus op zekerheid, structuur en het hebben van een plan. Grote levenskeuzes zoals trouwen, het krijgen van kinderen en het vaarwel zeggen van een carrière in het onderwijs hebben mijn moed én verlangen aangewakkerd om in mijn leven meer risico te nemen. Daarbij heb ik de noodzaak en kracht van secure bases ervaren. Dat leerde mij hoe paradoxaal het leven soms is: hoe meer risico ik neem, des te veiliger en meer verbonden ik me voel met mezelf en de mensen om mij heen.''

‘Die woorden gelden hier niet’ zei ze, ‘want als je niet vraagt wat je wilt, kan ik het ook niet weten.’

''‘Kinderen die vragen, worden overgeslagen’, luidt een gezegde. Niet bij mij thuis. Mijn moeder nam me eens apart toen ik uit school kwam. ‘Die woorden gelden hier niet’ zei ze, ‘want als je niet vraagt wat je wilt, kan ik het ook niet weten.’ Die aanmoediging heeft me heel erg ver gebracht. Ik stap gemakkelijk af op mensen ver weg en dichtbij die me inspireren om zo van ze te kunnen leren. Ik ben onder meer dankbaar dat ik door mijn moeder’s aanmoediging mijn vak van enkelen van de beste internationale experts heb mogen leren. Nee heb je, ja kun je krijgen!'' Aldus Jakob over zijn ervaring

Ik liet me inspireren door ooms, een buurman, een leraar op school.

''Toen ik 9 jaar oud was wist ik het: ik wilde naar zee. Geen idee hoe ik er bij kwam, maar gaandeweg werd het een 'missie’. Mijn ouders zaten beide in het onderwijs en ik voelde daar beklemming en risicoloosheid bij. Met de vouwwagen naar Frankrijk op vakantie was het grootste avontuur. Ik snakte ernaar 'de wereld' te ontdekken.

Ik liet me inspireren door ooms, een buurman, een leraar op school. Ik was geen held, maar ondernam allerlei dingen: surfen, zeilen en uiteindelijk de zeevaartschool en varen op een tanker van zo'n 200 meter lang.

Afgelopen weekeind voer ik op mijn eigen bootje bij windkracht 7 op de rivier. Spannend, maar ik voelde me senang. Trots dat het me tot hier gebracht heeft: risico nemen.'' Aldus Michiel

Met ons toekomstige boek maak je een diepgaande reis naar jouw mannelijkheid. Je onderzoekt de weg die je van jongen tot man bent gegaan. Op de schouders van welke secure bases sta je en ben je gevormd tot wie je bent? Hoe laat jij je inspireren en hoe inspireer jij anderen?

Wil je meer weten over de inhoud van de rest van de hoofdstukken en wat het voor jou kan betekenen? Stay tuned, we nemen je de komende tijd nog verder mee in het schrijfproces via LinkedIn of Facebook!  

Wil je al eerder aan de slag met vergelijkbare thema's en jouw reis als man? Bekijk dan onze twee-daagse programma Leiden Vanuit Mannelijke Kracht